Nu blir det kval

Nu blir det kval

Herrlaget förlorade sista matchen mot Solna Branten och därmed blir det kvalspel för att stanna kvar i Basketettan.

Solna Branten vann matchen med 64-57. I hemmalaget var Leo Lightner poängbäst med 26 poäng (7/8 på tvåorna). 

Poängplockare Blackeberg: Tim Schüberg 19, Nicklas Bergström 12, Daniel Muresu 9, Adam Engström 6, Shawn Guy Mbemba 6, Charles Carayol 5. 

Även med en förlust i bagaget fanns chansen att undvika kvalplats om Orongo skulle slå LF Future senare på söndagseftermiddagen. Så blev det dock inte, LF vann den matchen med klara 85-65. 

I och med detta går Blackeberg och Orongo till kval mot Järfälla och Huddinge från division 2. Huddinge vann förkvalet mot Sigtuna med totalt 157-153 (bästa av två matcher). 

Exakta datum för kvalmatcherna är inte fastställda, men preliminärt ligger omgångarna enligt följande: 

Omgång 1 12-13 april
Omgång 2 16-20 april
Omgång 3 23 april
Omgång 4 26-27 april
Omgång 5 29 april-1 maj
Omgång 6 3-4 maj.

Lagen möts alltså hemma och borta varsin gång.  

Igår var även sista omgången i Superettan och det står klart att Eagles och Umeå blev etta respektive tvåa och därmed är sportsligt kvalificerade för spel i Basketligan. Klart är att Umeå definitivt vill ta steget upp i Basketligan om de klarar förbundets granskning på övriga krav som ställs för spel i Basketligan. För Eagles del är det ännu inte klart om man vill ta steget upp i Ligan. Svar på om ettan och tvåan i Superettan ges plats i Basketligan lämnas i slutet av april.  Om nu ett eller båda av dessa lag går upp till Ligan blir det vakanta platser i Basketettan. Exakt hur detta påverkar kvalet till Basketettan vet vi i dagsläget inte.