Intervju med Tommy Johansson

Intervju med Tommy Johansson

En ny basketsäsong har precis börjat. Herrlagets head coach Tommy Johansson tog sig tid att svara på några frågor om läget i herrlagstruppen.

En ny säsong innebär oftast förändringar i truppen. Vilka förändringar har skett i Blackebergs herrlagstrupp?

Vi har inför den här säsongen förlorat spelare som varit viktiga kuggar i laget såsom Farzad Nouri, Niklas Axelsson och Shawn Guy Mbemba. Vi har också nu genomfört en rejäl generationsväxling då allt fler yngre förmågor tar plats i truppen. Marcus Söderström, född 94, tar nu en plats i laget och har under försäsongen visat att han kan prestera på den här nivån. Dessutom har Marcus Häggbom, född 95, klivit in i truppen. Vi har också fått tillbaka Jonas Rusom, född 1994, och Essey Abera, född 1992, från skador och som nu tar plats i truppen. Alla dessa har visat en härlig form och en stark vilja att prestera på den här nivån. Kvar från förra säsongen finns unga spelare som Victor Hedman, Tim Schüberg, Fredrik Hagbarth och Sebastian Väfors Kolley. Sedan har vi också kvar en något äldre stomme i form av Gino Panghulan, Adam Engström, Charles Carayol och till detta står duon Mikael Waldén och Nicklas Bergström för den gedigna rutinen i truppen. Vi har också en del spelare som tränar med truppen och som förhoppningsvis fortsätter sin positiva utvecklingskurva och under säsongen tar plats i truppen. Dessa är uteslutande födda 1995 och heter Daniel Muresu, Fredrik Muresu och Marcus Castergren.

Serien ser lite annorlunda ut i år. Stockholm Eagles har tagit steget upp till Basketligan. Solna Branten har flyttats från södra till norra serien och KFUM Umeå samt Alvik har gått upp från division 2. Vad vet du om de nya lagen?

Av dessa lag är nog KFUM Umeå det starkaste laget. De har fått tillbaka spelare som var tongivande under eran Virtus Umeå och det ger en bra stadga åt laget. Egal Saleman och Johan Pierre är spelare som spelat ett antal år i Basketligan och där visat prov på utomordentliga insatser. Utöver det har de mixat upp det ”gamla” Virtusgänget med nya profiler. Solna Branten är ett ungt och mycket talangfullt lag främst bestående av spelare från den framgångsrika 94:årgången och de leds som tidigare av Chribba. Ett lag som man inte på något sätt kan slappna av mot. I laget finns en hel del spelare som tagit klivet upp till Vikings och där visar att de behärskar spelet på den nivån. Alvik spelade vi mot i Akropols försäsongsturnering. De har lyckats få ihop en härlig mix av ”äldre” rutinerade och yngre hungriga talangfulla spelare. Utropstecknet i deras nya lag är naturligtvis Björn Larsson Hillgren, en stor centertank, som spelat i Basketligan. Laget leds av rutinerade Torbjörn Gerkhe.

Vi har tappat tre kvalitativa lag från norra till södra såsom Haga Haninge, Eskilstuna och Knights, men de som nu tillkommit väger upp i samma dignitet som de tidigare norrettanlagen.

 

Ni har spelat en del försäsongsmatcher. Hur har det gått och vilka lärdomar har ni dragit av dessa matcher?

Vi började med en Skånetour där vi på 25 timmar avverkade 3 matcher mot Helsingborg, Eos och Malbas. Vi vann mot Hbg och Eos, men mot Malbas stötte vi på patrull. Av den helgen lärde vi oss mycket såsom att spela energieffektivt och vi kunde också få se hur vår offensiva spelidè stod sig mot detta motstånd. Det var mycket som bekräftades positivt och det fanns också en del lärdomar om vad vi behövde spetsa till inför säsongen. Vi fick också chansen att möta en av seriens förmodligen bästa skyttar och då lära oss hur vi ska hantera skyttar som honom i det defensiva arbetet.

Helgen efter spelade vi Oshee Cup där vi förlorade semifinalen mot LF Future för att sedan vinna mot Alvik i bronsmatchen. Här fick våra yngre förmågor mer chanser att utvecklas och förberedas inför U20 SM som väntade helgen därefter. Även i dessa matcher fick vi viktiga värdemätare och vad som fungerar i dagsläget och vad som behöver spetsas till ytterligare. Den absolut bästa lärdomen från dessa försäsongsmatcher är hur väl de gav upphov till en härlig lagkänsla och laggemenskap som nu bär fram alla lite extra.

Vilken typ av spel kommer vi få se från herrlaget i år? Vad är lagets främsta styrka?

Vi kommer att jobba hårt på att ha ett högt defensivt tempo som sedan ska tas med i offensiven. Vi arbetar mycket på att alla ska lära känna och nyttja sin explicita kunskaper framåt och bakåt, vilket gör att vi kan får fler spelare som vill ta tag i taktpinnen denna säsong. Lagets främsta styrka är utan tvekan LAGET och att den fysiska träningen har givit stor effekt. De unga spelarna kommer till laget med en fantastisk grundfysik, vilket gör att de behärskar tempo och tuffhet på den här nivån i högre grad än vad som kanske förväntades. Utöver det har laget en fantastisk bredd där vi behärskar alla positioner sett ur djup och bredd.

Om du skulle tippa serien, vilka lag kommer att bli topp 3, vilka blir slagpåsar och vart hamnar Blackeberg i tabellen?

Det är ju alltid svårt att tippa och det är ju ofta något man kan få äta upp i slutändan. Ska jag dock försöka mig på att tippa årets upplaga av Herrettan Norra så får jag nog tippa Täby, LF Future och Akropol som topp 3. Dock har vi ju för avsikt att knipa en av de platserna så jag garderar in oss bland dessa tre lag. I övrigt vill jag framhålla Umeå och Solna som farliga lag, vilka mycket väl kan blanda in sig i toppstriden på allvar. Jag kan inte se några lag som kommer bli avhängda och därmed bli slagpåsar i den här serien denna säsong. Vad som är viktigast att beakta är att om något lag slappnar av i en match så ligger förlusten oerhört nära. Det gäller för oss, likväl som motståndarna, att alltid prestera på topp för att kunna nå en hög placering i serien.