Dag Hammarskjölds väg korsades

Dag Hammarskjölds väg korsades

Coach Tommy Johansson levererar ett (något försenat) matchreferat från matchen borta mot Uppsala.

Sent ska syndaren vakna är ett uttryck som använts under den språkliga historiens gång och sent känns det verkligen för detta matchreferat, men till skrivandes försvar är att den civila sidans arbetsbelastningen varit alldeles för hög där kvällar och helger fått avsättas till andra ändamål än vår ädla sport. Så ni som väntat, nu har tidvacuum uppstått, här kommer ett referat från matchen KFUM Uppsala mot KFUM Blackeberg i herrettan norra.

Ärade magistrater, doktorer och läsare. Vi reste från karga västerort mot Östra Aros för att ta oss an basketdigniteterna KFUM Uppsala. Flyttad var hemmaarenan från anrika Katedralskolan, Fyrisskolan och Fyrishov. Istället via södra infarten mot centrala delar styrdes droskorna mot Linnés Hammarby, men utan sväng, utan direkt över forna fil.kand. och fil.lic. innehavares väg. Den sedermera generalsekreteraren för FN, Dag Hammarskjölds väg. En väg som för skribenten väcker både förtjusan och bedrövelse. Väl passerad nådde droskorna fram till den nya arenan Rosendalshallen. En fantastisk anläggning för oss basketälskare.

Till denna match kunde vi presentera ett nyförvärv i form av Binyam Feghadu. Taktiksnacket inför matchen handlade mycket om det defensiva samarbetet och vad detta i slutändan skulle ge för resultat. Då vi i förhållande till dagens upplaga av Uppsala var rejält längre i genomsnitt gällde det att förminska deras offensiva fördelar på ett gott sätt. Till en början fungerade det bra, men Uppsalaspelarna visade prov på mästerligt skytte inom tvåpoängsland. Desto tuffare blev det för dem längs trepoängslinjen där försvaret skördade god framgång. Offensivt ville vi naturligtvis nyttja styrka och längd, vilket de olika backcourt spelarna öppnade för. Vi vann första quartern med tre poäng, 17-20.

I andra quartern fortsatte vi att nyttja potentialen hos våra frontcourt spelare, vilka levererade mången poäng, men som också öppnade upp för en härlig spridning av poängkreativitet från distans via attacker, skott och backdoor cuts. Uppsala fortsatte dock att skjuta högkvalitativt och skyttarna från trepoängsland började vakna till. Dock kunde vi, tack vare idogt arbete i paint, skapa 30 poäng framåt medan vi med mycket kamp och försvartaktiskt arbete hålla hemmalaget på 20 gjorda poäng. Mycket av första halvleks vinst berodde på att vi stängde igen möjligheten till offensiva returer för Uppsala. Vi kunde gå till halvtidsvila med en ledning och 13 poäng, 37-50.

I halvtid pratade vi vidare om försvarsdispositioner för att inte på något sätt slappna av mot ett välskjutande Uppsalagarde. Tredje quartern speglade väl den bild av försvar vi ville spela och det blev allt svårare för Uppsalas offensiva kraft att vinna mark. Vår offensiva kraft blev stärkt av det försvar vi uppvisade och likt Sten Sture d ä och slaget för Kalmarunionens upplösande vid slaget Brunkeberg på dagen 541 år och en månad sedan kunde vi gå segrande ur denna quarters kamp med hela 16 poäng.

Fjärde quartern startade med en ledning om 29 poäng. För många lag skulle den inre kraften nog tryta, men så var det inte för Uppsalas spelare, vilka fortsatte med god offensiv rörelse och en otroligt kämpavilja i försvar. Quartern blev jämn lagen emellan och inget direkt ryck kunde göras av någondera lag. Vi kunde, tack vare fortsatt gott skytte och kvalitativa attacker fortsätta att producera väl framåt, men i det defensiva arbetet blev det nu något svårare att bibehålla skärpa samtidigt som hemmalagets spelare återigen höjde sig ett par snäpp offensivt. Quartern slutade 22-26 i vår favör och slutresultatet skrevs till 68-101. För oss blev det en lärorik match mot ett lag som aldrig gav upp kampen om matchen och därmed också förtjänar en extra eloge. Försvarsdispositionen blev något vi skulle ta med oss till nästa match mot Akropol, vilken spelades i lördags. Mer om den får ni läsa om i nästa referat.

Sammanfattningsvis kan vi iaktta att vi nu fått upp avslutsprocenten till mycket godkända nivåer och att alla som beträdde banan producerade på ett härligt sätt både offensivt och defensivt. Av 10 dressade spelare hamnade sex av dem på tvåsiffrigt i poänggörande och alla bidrog till returtagningen som minimerade Uppsalas chanser till andravågsanfall. Vi hade dryga 55 % på tvåor, 40 % på treor och dryga 90 % från linjen, vilket kändes gott inför den tuffa matchen mot Akropol.

KFUM Uppsala – KFUM Blackeberg 68-101 (17-20, 20-30, 9-25, 22-26)

Poänggörare Uppsala: Kevin Grant 14, Lukas Friberg 12, Joel Sundqvist 12, Samuel Eliasson Godonou 8, Fredrik Benzeriane 6, Jakob Merlenius 5, Anes Zekovic 5, Tobias Skyttevall 4, Alex Mikaelsson 2.