Blackeberg dansade som fjärilar

Blackeberg dansade som fjärilar

Coach Johansson sammanfattar lördagens match mot Orongo Dragons.

En känd idrottsman, ja kanske en av de mest kända, beskrev sig själv i sitt esse som att han dansade som en fjäril och gav sting som ett bi. Han menade att detta var en av flertal orsaker till hans framgång inom sitt gebit.

Vi pratade de facto i samma termer inför och under matchen mot gästande Orongo Dragons. Bistingen uteblev dock, men stor vikt lades vid att dansa med och mot motståndarna. Extra fokus lades på torsos rörlighet.

I första quartern fick vi se alla dansa mot sina respektive motståndare och i den stora sammanslagna dansen ledde det till ömsom virvelvindar med en bestämdhet och urkraft såsom hos dansande inom den finska tangon. Bergström ledde dansen i paint, Panghulan och Carayol dansade framåt från bakplan och från wingområdet dansade Feghadu och Väfors Kolley med attackerande kraft. Allt dansande offensivt kombinerat med attackerandet i försvar gav snabbt en positiv effekt då Blackeberg efter fem minuter ledde med 18-7. När kraften började tryta något kom nya dansvirtuoser in från bänken. Hagbarth dansade vidare i paint, Schüberg och Hedman dansade respektlöst från bakplan. När signalen ljöd efter de första tio minuterna hade hemmalaget greppat en stor ledning om 16 poäng, 28-12.

I andra quartern fick gästerna mer utrymme för sitt skarpskytte på distans. När matchen näst intill såg avgjord ut kom de ut med en skyttekavalkad av sällan skådat slag. Under dessa tio minuter lyckades de sänka 6 av 9 treor, vilket gjorde att de utjämnade det ryck Blackeberg påbörjade under periodens mittdel. Allt offensivt dansande började få krafterna att tryta defensivt och detta i samverkan med ett mycket bra offensivt spel från gästerna ledde till detta högprocentiga skytte för Orongospelarna. Nu lyckades dock hemmalaget få balans mellan offensiv och defensiv kraft, vilket gav en stabil avslutning av quartern. Abera och Panghulan höll dansandet vid liv, vilket gav fina samspel när försvaret tvingades till långa rotationer. När halvtidssignalen ljöd hade Blackeberg fortfarande en ledning om 16 poäng, 54-38.

I halvtid lades mycket fokus återigen på att våga dansa vidare i andra halvlek, men framför allt skärma av Orongos effektiva anfallsspel på ett bättre sätt. I andra quartern hade ju Orongo visat prov på gott attack- och svingspel, vilket i sin tur ledde till öppna skott och detta var något som var tvunget att stoppas.

Orongo startade quartern i ett frenetiskt tempo. Deras transitiongame var exemplariskt och ledde till många enkla poäng. Efter fem minuter spelade hade de redan närmat sig nämnvärt i poängprotokollet. Från att under andra quartern som mest varit i underläge med 19 poäng hade de nu hittat momentum och ändrat matchbilden rejält. Vid den tidpunkten var Blackebergs ledning facila 8 poäng. Så här långt vädrade Orongospelarna vinst och började spela alltmer fysiskt i försvar och kombinerade detta med kvicka omställningar. Dessa omställningar gav oss problem och vi tvingades ändra försvarsdisposition. När väl denna förändring började bära frukt hade gästerna utjämnat och till och med tagit ledningen vid ett tillfälle. Blackeberg stängde nu till i försvaret igen och började dansa istället för att stångas i anfall och kunde därmed rycka åt sig en viss ledning igen inför sista quartern. När signalen ljöd ledde hemmalaget med så lite som 4 poäng, 69-65.

I fjärde quartern blev det ett veritabelt ställningskrig. Vissa spelare utmärkte sig mer än andra i de bägge lagen och hos Orongo blev det än tydligare vilka som skulle bära laget i kampens slutskede. I hemmalaget började läget bli prekärt när spelares skador gjorde sig gällande, allt dansande givit krampkänningar samt att foulproblematiken blev allt mer relevant. Vid de slutliga bytesroteringarna fördes ett stort ansvar till unge herr Rusom som skadat sig ordentligt vid en match tidigare under dagen, men som hävdat att han var fullt återställd. Hans uppdrag blev att defensivt detronisera en av de två huvudaktörerna hos Orongo och under de sista fem minuterna gjorde han det med bravur. Han tillsammans med Panghulan och Bergström dansade vidare och stod tillsammans för 20 poäng under sista quartern. Det var dock i defensiven som matchen kunde vinnas och där gav alla sitt absolut yttersta under de sista tio för att bibehålla den defensiva taktiken. När så slutsignalen ljöd kunde det konstateras att Blackeberg utökat ledningen och skapat ett slutresultat som blev 93-81.

En stor eloge lämnas till Orongo som återigen under matchernas gång visar ett stort prov på god lagsammanhållning och en enorm vilja att vinna. Få lag har en så pass inre kraft som de, vilket gör att de ALDRIG kan räknas ut innan slutsignalen ljudit.

Nu väntar en tuff träningsvecka innan vi nästa helg ska ta oss an serietrean Umeå uppe i björkarnas stad.

Hoppas vi ses igen i Vällingbyhallen den 15 december då det är ett stort Västerortsderby som väntar.

KFUM Blackeberg – Orongo Dragons 93-81 (28-12, 26-26, 15-27, 24-16)

Poänggörare Blackeberg: Nicklas Bergström 25, Gino Panghulan 21, Binyam Feghadu 18, Charles Carayol 13, Jonas Rusom 6, Tim Schüberg 5, Essey Abera 2, Fredrik Hagbarth 2, Sebastian Väfors Kolley 1.

Poänggörare Orongo: Daniel Eliasson 27, William Gutenius 26, Oskar Granat 13, Markus Williams 6, Alain Hakizimana 4, Philip Ejenstam 3, Robin Johansson 2.