Alliansledarna på fall

Coach Tommy Johansson sammanfattar söndagens match mot Solna Branten.

Inte länge sedan de heta debatterna mellan alliansen och vänsterblocket gick av stapeln och Sifo-undersökningarna haglade med resultat åt allsköns håll. Inte länge sedan debatten om Carl Bildts samröre med Lundin Oil då vissa trodde att alliansen skulle stjälpas. Ja, helt enkelt inte länge sedan de politiska konflikternas tid mellan alliansen och vänsterblocket stod på agendan var det så dags igen att för vä(n)sterblocket att ta sig an ännu en av de starka aktörerna inom alliansen inom lågskatteparadiset Solna. Förra veckan blev det en tät debatt mellan alliansgruppens Järva och nu var det så dags att ta sig an alliansgruppens ledargruppering, Branten, i en debatt och batalj av sällan skådat slag. Branten som det oljade och samstrålande idrottspolitiska maskineri kom du på bortadebatt i vä(n)sterblockets högborg inte långt från LO-borgen.

De bägge grupperingarna hade tydliga mål för hur debatten skulle vinnas. Det fanns defensiva strategier om motståndarnas argument befanns för knivskarpa och det fanns offensiva strategier om motståndarnas försvartal/mur gav vika för kraftfulla attacker. Som retorikinspiratörer stod de forna arbetskamraterna på var lägers sida. Vem hade nu smort det retoriska attack- och försvarsspelet mest väl. Skulle legenden CS ungdomliga och högst välutbildade manskap bringa debatten till deras favör eller skulle TP-duon kunna mana sina debattörer till att nyttja sina kombinerade styrkor av äldres erfarenhet mixat med energisk debattrikedom från de yngre leden.

I debattens första runda stod de starkaste argumenten att läsa från vä(n)sterblockets fingerfärdiga touch utom paints rikes gränser. Det avfyrades knivskarpa långväga salvor som alliansens mannar inte kunde försvara sig från, ej heller, undanmanövrera med försvarsdispositionsrika argument. V-blockets Tim, Gino, Waldén och Bergström utdelade dolkstötar likt Tjocka Berta åsamkade stor skada med sitt långdistansskytte. Enligt Sifo vanns debattens första runda av V-blocket med 24-12.

Retorikern CS samlade sina politiska spjutspetsar för att gå in i debattens andra runda. Han lät ”nya” politiska underbarn ta tag i taktpinnen och med en förändrad attackdisposition i samklang med politiska försvarsdispositioner av rang kunde alliansens mannar vinna laga mark allt eftersom rundan gick av stapeln. V-blockets Tjocka Berta kanonad hade kommit av sig och det smorda lädret gick inte helt åt gruppens favör. Allt som oftast hade alliansens mannar svar på V-blockets olika retoriska angrepp och att de dessutom uppvisade en politisk X-faktor i unge herr Kidane gjorde angreppen svårare att försvara. Alliansen tog hem den andra rundan av debatten med 20-11, vilket innebar att Sifo-mätningen visade ett visst politiskt övertag för V-blocket med 3 enheter.

Inför tredje rundan i debatten valde retorikerna TP att frambringa de startande debattörerna igen. De hittade fler öppningar i alliansens defensiva retorik och kunde därför få momentum till viss mån i debatten så här långt. Dock kom alliansengruppen Brantens tvåämbeteshärförare Larsson att utdela enorma attacker som medförde att alliansen, enligt Sifo, även vann denna runda och då med 18-11, vilket då skulle innebära att de inför den sista ordinarie rundan ledde debatten med fyra enheter, 46-50.

I fjärde rundan arbetade de bägge grupperingarna hårt med sina försvarsdispositioner. De starkaste försvarsargumenten hade V-blocket anförda av spjutspetsar som Schüberg, Panghulan, Väfors, Carayol, Bergström, Engström och Waldén med flera. Detta i samverkan med att den rutinerade retorikern Bergström utdelade flertal nådastötar djupt inne i alliansens land medförde att V-blockets Blackeberg kunde gå ikapp och förbi enligt Sifomätningarna. Dock hade alliansens Branten ett ess i ärmen som de framlade i absolut sista sekund av ordinarie debattid och därmed blev det kallat till en extrarunda för att skilja det två åt. Den ordinarie debatten slutade 63-63.

I extrarundan slungades giftiga uttalanden växelvis från vart och ett läger och ledningen växlade otaliga gånger. Tack vare stort arbete tillsammans kunde Blackeberg till slut nyttja rutinen till sin fördel då de eviga debattörerna Waldén och Bergström gick till angrepp offensivt, medan gruppen som helhet stängde till sina öppningar för angrepp defensivt. Extrarundan vanns med 12-7 och efter debatten tackade grupperna varandra för en mycket väl genomförd debatt. Sifo låter meddela att slutresultatet i debatten blev 75-70 till hemmaarrangerande Blackeberg.

 

För er som på något sätt känt detta som en ytterst konstig text rörande en match spelad mellan Blackeberg och Solna Branten i Herrettan Norra kommer här ett något mer kortfattat referat i traditionell sportform.

Igår, söndag, var det dags för ett ytterst tufft möte mot ett mycket välspelande lag som i år kommit från södra Herrettan till norra.

Matchen började i ett mycket högt tempo där spelarna visade prov på god försvarvilja och goda offensiva kvaliteter. De fem första minuterna höll lagen jämna steg, men sedan gjorde Blackeberg ett ryck, vilket kom mycket på grund av explicit skytte från 3-p linjen. Blacke gick till paus med en ledning om 24-12.

Mången trodde nog att avgörandet var nära redan här, men Branten visade prov på sina kunskaper och vilket lagmaskineri de är direkt från start av andra quartern. Lagen spelade poängmässigt jämnt mellan tionde och femtonde minuten, men sedan gjorde Branten en 10-0 run och vips var det match på allvar igen. När halvtidssignalen ljöd ledde Blackeberg med tre poäng, 35-32.

I tredje blev det lite lock på för hemmalaget och Branten kunde krypa allt närmare i protokollet och till slut kom de även att ta en ledning, vilken de höll till periodpausen.

Inför fjärde och sista quartern ledde gästande Branten med fyra poäng, 46-50. I fjärde steppade de bägge lagen upp alltmer i det defensiva arbetet. Det blev allt svårare för samtliga att finna goda, enkla lägen för poänggörande och ofta blev det exceptionella insatser som ledde till poäng. Blacke kunde allteftersom perioden gick ta en viss ledning och inför slutsekunderna var det en två poängs ledning för hemmalaget. Dock kunde en av Brantens stora spelare tippa in bollen och förlängning blev ett faktum.

I förlängningen växlades ledningen sex gånger innan Blackeberg anförda framåt av Bergström, Waldén och Väfors kunde göra det slutgiltiga rycket som ledde till en vinst med 5 poäng, 75-70. Dock var det tack vare det oerhörda gedigna försvarsarbetet under quarter 4 och i förlängningen som lade grunden till vinsten.

Vi tackar Branten för en mycket härlig match där alla var tvungna att vara på tå hela tiden för att kunna prestera väl. Lycka till i matcherna framöver.

Blackeberg – Solna Branten  75-70 (24-12, 11-20, 11-18, 17-13)

Poänggörare Blackeberg:

Nicklas Bergström 26 (6 reb, 2 steals, 1 block), Mikael Waldén 14 (6 reb, 3 ass), Tim Schüberg 11 (75% 3p), Gino Panghulan 8 (8 ass, 4 reb), Charles Carayol 8 (7 reb, 2 ass), Sebastian Väfors Kolley 4 (7 reb, 1 block), Fredrik Hagbarth 2, Essey Abera 2.

Poänggörare Solna Branten:

Niklas Larsson 23, Henos Kidane 11, Henrik Jädersten 11, Jonathan Gunnarsson 8, Jesper Eliasson 6, Patrik Hörman 5, Leo Lightner 4, Daniel Johansson 2.