Inför seriestarten

Inför seriestarten

I helgen inleder damlagets årets seriespel med matcher i Luleå. Head coach Robert Jonsson tog sig tid att svara på några frågor från webredaktionen inför säsongsstarten.

En ny säsong innebär oftast förändringar i truppen. Vilka förändringar har skett i Blackebergs damlagstrupp?

3 saker har ändrats i damlaget sedan förra säsongen. Det första är att Sandra Seljeseth  lagt skorna på hyllan för studier i uppsala. Det andra är att Nazita Reyhanian lämnat baskettettan efter över hundra matcher med blackenslinne för att ta nästa steg i karriären med Järfälla i basketligan där hon ansluter sig till 2 andra blackebergare vid namn Jessica Ahlin & Malin Torelm. Den sista förändringen är att förra årets assisterande Daniel Pietrevicz ska lägga allt sitt krut på att skapa framtida proffs och herrlagsspelare i P02 men hans skor fylls av en av hans gamla coacher som är mest känd som J-A. En rutinerad coach och en stöttepelare i klubben.

 

Serien har återigen tolv lag. Några lag har gått upp (Central, Akropol och Jämtland) och Järva har flyttats om till den norra serien. Vad vet du om de nya lagen i serien?

Centrals stomme är de blackelag som oftast kallats "tanterna" men som inte hunnit fylla 30. De gick till Central förra året för att lyfta upp dem i ettan. De är stora och rutinerade.

Akropol har en formidabel duo i den mångfacetterade Nina baresso och stenhårda Cissi Ferm. Det är en inside outside combo som är svårstoppad.

Jämtland har vi mött i träningsmatch och slog med ca 10 i en inte vacker match.

Järva kom överlägset sist i en markant svagare basketettan södra förra året så de har säkert laddat om inför denna säsong.

 

Ni har spelat en del försäsongsmatcher. Hur har det gått och vilka lärdomar har ni dragit av dessa matcher?

Vi har vunnit några och förlorat några. Alla spelare har fått gott om tid i hetluften för att visa vad de kan och vad vi ska lägga extra energi på att förbättra. Det man kunde se i dessa matcher är att vi spelade bättre mot de tuffaste motståndarna som Eos från basketligan och Sundsvall som vann norra ettan förra året. Båda matcher var förluster med ca 10 p men den basket vi spelade var mycket bra. Vi är ett defensivt lag och vi fortsätter att bli bättre,snabbare, smartare och tuffare i den aspekten. I anfall saknar vi några av de som scoreade förra året men när vi spelar tillsammans så är vi tuffa att stoppa. Kontroll och agresivitet kommer vara vara viktigt både i anfall och försvar.

 

Vilken typ av spel kommer vi få se från damlaget i år? Vad är lagets främsta styrka?

 Som jag nämnt tidigare så är det FÖRSVARET OCH LAGET som kommer vara viktigast i år. LAGET INTE JAGET är en klyscha som kommer beskriva oss bra.  Spelarna kommer att turas om att vara highscorers men vi kommer inte nå framgångarna om vi inte litar på och hjälper varandra. Det är vad jag hoppas att publiken får se, 12 tjejer som sliter och jobbar tillsammans och har skoj medan de gör det. 12 tjejer som visar att ibland så är resultatet större än summan av delarna.

 Om du skulle tippa serien, vilka lag kommer att bli topp 3, vilka blir slagpåsar och vart hamnar Blackeberg i tabellen? 

Jag tror att Sundsvall kommer vara det lag man ska slå i år. Efter dem är det svårt att säga utan att ha sett lagen, inga av de andra sticker direkt ut i mängden.

Järva kommer nog att få det tuffast att samla på sig vinster i år och om Fryshuset har generationsväxlat som det verkar så kommer inskolningstiden att vara smärtsam och de blir tvugna att husera i källaren med Järva.

På frågan om vart Blacken hamnar i tabellen så är det tufft att säga då det är många nya lag och de kvarvarande har haft mycket rotation på spelare och coacher. Övre halvan är målet och om vi kan nå upp till de delmål vi har varje match så har vi chans att kriga om toppplatserna i denna konstiga serie.