Två brons i USM!

Två brons i USM!

Både DU17 och HU19 fick med sig en bronsmedalj från USM Final 4 i Huskvarna!

DU17 ställdes mot Högsbo i semifinalen. Det blev tämligen poängfattigt i första halvlek och lagen höll jämna steg med varandra. Högsbo gick till halvtidsvila med en enpoängsledning, 22-21. Halvvägs in i tredje perioden hade Högsbo ryckt åt sig en ledning på sju poäng och Göteborgskorna släppte sen aldrig ledningen. Blackeberg var visserlingen nära att komma ikapp. med fyra minuter kvar var Blackeberg nere i underläge 40-38, men två straffkast från Rebecca Flood och en trepoängare från Natalie Rosenlund blev den definitiva spiken i kistan. Blackeberg hade många gånger svårt att få något fart och flyt i anfallet mot Högsbo som spelade zon stora delar av matchen. Slutresultatet blev 47-38 i Högsbos favör. 

Poängplockare Blackeberg: Günesh Öztürk 9, Zawadi McPhoy Odenyo 9, Sinit Tesfaslassie 6, Sara Mendes 4, Nittaya Phraibueng 4, Victoria Mampuya 2, Mulaan Ider 2, Hanna Lundberg 2. 

I bronsmatchen mötte tjejerna Eos som hade förlorat sin semifinal mot Alvik med tre poäng efter förlängning. Eos gjorde matchens första poäng, men det var faktiskt den enda gången som Eos var i ledning. Det var dock ingen större ledning som Blacken hade i första halvlek, men man avslutade andra perioden starkt och kunde gå till halvtidsvila med en tiopoängsledning, 32-22. Blackeberg fortsatte att hålla en buffert på 7-8 poäng under den tredje perioden och i den fjärde var man som mest uppe i 18 poängs ledning. I slutminuterna såg man ut att få lite frossa när man gjorde några onödiga turn-overs, men man lyckades hålla nerverna under kontroll och kunde till slut vinna med 65-53. 

I jämförelse med semifinalen mot Högsbo så hade Blackeberg betydligt bättre fart och flyt i anfallsspelet. Mot Högsbo sköt Blackeberg 5/29 på treorna, mot Eos var siffran 9/21, varav Günesh Öztürk hade 6/11 på treorna. I försvaret lyckades man också steppa upp bättre och höll Eos på blygsamma 18/50 på tvåorna och 1/19 på treorna. 

Poängplockare Blackeberg: Günesh Öztürk 28, Nittaya Phraibueng 13, Sinit Tesfaslassie 8, Victoria Mampuya 7, Moa Bertilsson 4, Sara Mendes 4, Mulaan Ider 1. 

Man måste passa på att nämna Victoria Mampuya som fullständigt dominerade under korgarna med sina 19 (!) returer och 5 blockar, en imponerande insats av Victoria som också välförtjänt fick en plats i All Star Team!

HU19 mötte Solna i semifinalen på lördagen. Matchen var jämn under första halvlek, men halvvägs i tredje perioden hade Solna ryckt åt sig en ledning på 39-30 och efter det var Blackeberg aldrig rykitg nära att komma ikapp. Vinst för Solna till slut med 70-54. Som mest ledde Solna med 21 poäng. En stor avgörande skillnad var Solna bänk som stod för 27 poäng, medan Blackebergs bänk endast hade 9 poäng. Blackeberg sköt endast 19% på treorna, medan Solna hade 41%.

Poängplockare Blackeberg: Tim Schüberg 23, Ramon Habtezghi 10, Michael Traore 6, Marcus Häggbom 6, Fredrik Muresu 4, Victor Hedman 2, Ludvig Göranzon 2, Daniel Muresu 1.

I bronsmatchen stod Uppsala för motståndet och där började Blackeberg klart bäst samtidigt som Uppsalas stora problem var straffkastskyttet, något som de tillresta Blackefansen inte var sena att uppmärksamma. Ledning för Blackeberg 11-24, efter den första perioden, men detta svängde i den andra som Uppsala vann med klara 30-15. I slutminuten av första halvlek drog desssutom Tim Schüberg på sig sin fjärde foul, vilket gjorde att han fick vila hela tredje perioden.

Blackeberg vann ändå tredje perioden med 12-15. Sista quartern blev jämn och dramatisk. Med cirka en och en halv minut kvar att spela hade Uppsala ledning med 66-62 när Victor Hedman reducerade till 66-64, fint framspelad av Marcus Häggbom. Blackeberg lyckades sedan få ett stopp i defense när man hindrade Uppsala från att få iväg ett skott och 24-sekundersklockan ljöd. I Blackens nästa anfall sätter Ramon Habtezghi en trea och för upp Blacken i ledningen, 66-67. I Uppsalas nästa anfall stelar Fredrik Muresu bollen och kan gå hela vägen på en lay up, 66-69 till Blackeberg. Uppsala får ett sista anfall och Oliver Ehrnvall blir foulad på ett trepoängsskott samtidigt som slutsignalen går, fast domarna korrigerar tiden och säger att det ska vara en sekund kvar att spela. Ehrnvall får alltså gå till välgörenhetslinjen med chans att ta matchen till förlängning, men straffkastskyttet visar sig än en gång vara uppsalas akilleshäl denna dag. Ehrnvall sätter bara det andra av de tre kasten, Victor Hedman tar returen på det sista och bronset är bärgat för Blackeberg!

Poängplockare Blackeberg: Tim Schüberg 17, Daniel Espefält 13, Ramon Habtezghi 11, Fredrik Muresu 10, Marcus Häggbom 6, Victor Hedman 4, Ludvig Göranzon 4, Daniel Muresu 2, Marcus Castegren 2.

Även i HU19 fick Blackeberg en representant i All Star Team, nämligen Tim Schüberg.

Stort grattis till alla spelare och coacher för en väl genomförd Final 4. Vi vill även rikta ett tack till alla tillresta Blackebergare som hjälpte till att skapa en underbar stämning under matcherna!