Med anledning av coronaviruset

Med anledning av coronaviruset

Med anledning av coronaviruset delger vi här information om hur vi som förening förhåller oss i frågan. Sidan uppdaterad: 2021-04-06

Uppdatering 2021-04-06 kl. 22.00:

Göteborgs Basketfestival ställs in. Tyvärr blir det inte någon basketfestival i år heller. Under rådande omständigheter är det inte möjligt att genomföra turneringen. 

Uppdatering 2021-03-22 kl. 13.10:

Scania Cup ställs in. Arrangörerna av turneringen hade hoppats att kunna spela turneringen längre fram i vår, men har nu beslutat att turneringen ställs in helt. 

Uppdatering 2021-03-08 kl. 10.40:

RM och USM ställs in. Läs hela nyheten från SBBF.

Uppdatering 2021-03-05 kl. 10.32:

Stockholm Basket ställer in seriespel och slutspel. Läs hela nyheten från St.BDF här.

Uppdatering 2021-02-25 kl. 12.40:

Stopp för enstaka matcher:

Under onsdagseftermiddagen den 24 februari meddelade regeringen att undantaget för enstaka matcher tas bort.  

Även fastän all tävlingsverksamhet legat på is så har det funnits ett undantag för enstaka matcher för ungdomar födda 2005 och senare. T.ex. har det varit tillåtet att spela enstaka träningsmatcher mot lokala lag. Detta undantag för enstaka matcher hävs från den 1 mars, från det datumet är det alltså över huvud taget ej tillåtet att spela matcher. 

Uppdatering 2021-02-18 kl. 15.45: 

Scania Cup skjuts upp:

Scania Cup, som skulle ha spelats under påskhelgen, skjuts upp. Eventuella nya datum för turneringen meddelas senast den 22 mars.

Uppdatering 2021-02-05 kl. 11.30:

Gymnasieungdomar tillåts träna:

Fr.o.m. den 6 februari tillåts organiserad träning, såväl inom- som utomhus, för ungdomar födda 2002-2004. Läs mer information från RF här: 

https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/nufarallabarnochungatrana/

Uppdatering 2021-01-22 kl. 13.22: 

Träningar startar fr.o.m. måndag 25 januari:

Efter regerigens presskonferens den 21 januari står det nu klart att idrottsförvaltningen öppnar upp för organiserad verksamhet inomhus fr.o.m. den 25 januari.  Det som nu är beslutat gäller i första hand till den 7 februari. Därefter görs nya överväganden sett till besked från myndigheter och aktuellt smittläge i regionen. 

Detta betyder att all träning för våra barn och ungdomar födda 2005 och senare startar igen fr.o.m. måndag den 25 januari. Givetvis ska träningen ske på ett smittsäkert sätt. Vi inväntar vidare besked från Basketförbundet gällande eventuella begränsningar i träningen för att den ska anses bedrivas på ett smittsäkert sätt. T.ex. att undvika spelmoment med närkontakt.

Träning för ungdomar/vuxna födda 2004 och tidigare är dock fortfarande ej tillåtet.

Omklädningsrum kommer inte att vara tillgängliga som vanligt på idrottsanläggningarna. Dusch och ombyte bör ske hemma. På plats på idrottsanläggningarna kommer det att finnas skyltar för att informera om det maxantal som gäller för respektive anläggning/plats. 

Vi är väldigt glada över att kunna starta upp verksamheten igen och hoppas att ni alla är laddade för att börja träna igen. Samtidigt uppmanar vi alla att använda sitt sunda förnuft för att förhindra smittsspridning,

 

Uppdatering 2021-01-17 kl. 13.50:

Organiserad utomhusträning kan börja från den 16 januari. Läs mer här:

https://vardgivarguiden.se/nyheter/2021/januari/organiserad-utomhustraning-kan-borja-fran-16-januari

Uppdatering 2020-12-22 kl. 12.10:

Uppdaterade träningsrekommendationer från Svenska Basketbollförbundet

Uppdatering 2020-12-21 kl. 11.28:

P.g.a. de nya hårdare restriktionerna som har utfärdats så stängs alla träningshallar fram till den 24 januari.

Följande information skickades ut från Stockholms Stad under eftermiddagen lördag 19 december:

"De flesta av er har säkert redan tagit del av myndigheternas och regeringens ytterligare skärpta restriktioner som kommunicerades av bland annat statsministern sent igår eftermiddag.

De nya restriktionerna visade sig innehålla ännu hårdare åtstramning för all verksamhet som inte är helt nödvändig i offentlig förvaltning. Det är väldigt tråkigt att vi nu behöver kommunicera nya och skarpare restriktioner för den verksamhet som bedrivs på stadens idrottsanläggningar.

Vi har inom staden tolkat restriktionerna och idag fattat beslut enligt nedan:

. Från och med imorgon - söndag 20 december 2020 - och fram till i första hand 24 januari 2021 är stadens samtliga anläggningar stängda för all organiserad verksamhet.

. Detta gäller all verksamhet såväl inom- och utomhus, samt för alla åldrar.

. Från och med ikväll - lördag 19 december 2020 - kommer vi genom vår bokningsenhet att påbörja avbokning av all verksamhet i samtliga idrottsanläggningar."

Samma restriktioner gäller för de anläggningar vi nyttjar i Ekerö kommun. 

Sammanfattningsvis: alla träningar är alltså pausade till den 24 januari. Om det skulle bli någon ändring innan dess kommunicerar vi det så fort som möjligt. Vi ska även försöka komma ut med tips och råd om hur ni coacher kan hålla era grupper aktiva under denna tid då vi inte får träna tillsammans. 

 

Uppdatering 2020-12-11 kl. 11.00:

Nya rekommendationer för träning och tävling
Svenska Basketbollförbundet, SBBF, har uppdaterat sina rekommendationer kring tävling och träning. De nya rekommendationerna gäller från den 14 december och kan användas av BDF och föreningar för att planera sin verksamhet.

Läs hela nyheten från SBBF här

Här kan du läsa SBBF:s tolkning av de nya nationella råden.

Uppdatering 2020-11-30 kl. 12.15:

https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/maxgranspaattapersonergallerintetraning/

Uppdatering 2020-11-18 kl. 11.30:

Inställda matcher fram till juluppehållet:

På grund av den rådande pandemin och de restriktioner och rekommendationer som utfärdats av ansvariga myndigheter är matchspel för närvarande ej möjligt. För att få ner smittspridningen i samhället ställs alla matcher in fram till juluppehållet. Det gäller samtliga matcher och tävlingar i distriktets (= Stockholms BDF) seniorserier, ungdomsserier och Easy Basket.

Beträffande träningar så kvarstår följande rekommendationer från Svenska Basketbollförbundet:

SBBF:s rekommendationer för spelare födda 2004 och tidigare:

  • Fortsätt träna, men endast hemma eller utomhus individuellt. Inte gemensamt med andra.

SBBF:s rekommendationer för spelare födda 2005 eller senare:

  • Stanna hemma vid minsta symtom.
  • Träna gärna utomhus om det går.
  • Träningsinnehållet bör anpassas till att undvika närkontakt, det vill säga individuella övningar och dra ner på spelmoment.
  • Byt om hemma, dela inga vattenflaskor, munskydd eller andra föremål.
  • Ha god tillgång till tvål och rinnande vatten – handsprit om det inte finns


Uppdaterling 2020-10-30 kl. 14.00:

USM och RM flyttas fram:
P.g.a. hur covid-19 pandemin har utvecklats de senaste veckorna och den stora osäkerhet som råder så flyttar SBBF fram den närmast kommande omgångarna i USM och RM. 

USM omgång 1 som skulle spelats 20-22 november flyttas till 5-7 februari.

RM omgång 2 som skulle spelats 27-29 november flyttas till 29-31 januari.

https://www.basket.se/Nyheter/nyheterfransbbf/rmochusmnovemberomgangarnainstallda/

Uppdatering 2020-10-29 kl. 19.10:

Skärpta allmäna råd i Stockholms län:

Utifrån FHM:s skärpta allmäna råd i Stockholms län ställer Stockholms Basketbollförbund in samtliga matcher t.o.m. den 19 november. Det gäller samtliga matcher och tävlingar i distriktets seniorserier, ungdomsserier och Easy Basket. Det innebär även att Södertälje Open som skulle ha spelats 30/10-1/11 är inställd.

Utifrån rekommendationerna bör även träningar ställas in för U17 och äldre. Träningar för barn och unga födda 2005 eller senare (d.v.s. U16 och yngre) kan fortsätta om de sker på ett corona-säkert sätt. 

Blackebergs styrelse inväntar RF:s och Basketbollförbundens riktlinjer och kommer snarast möjligt informera vad som gäller för klubbens aktiviteter. 

Uppdatering 2020-09-10 kl. 12.10:

Riktlinjer från Stockholms BDF inför seriestart:

Stockholms BDF har kommit med riktlinjer inför att seriespelet drar igång. Klicka här för att se vad som gäller vid matcher.

Uppdatering 2020-08-14 kl. 12.00:

Blackeberg Baksket Cup 2020 är inställd:

Vi måste tyvärr meddela att Blackeberg Basket Cup 2020 ställs in p.g.a. rådande omständigheter och rekommendationer kring covid 19.

Vi hade in i det längsta hoppats att kunna genomföra turneringen som vanligt och 250 anmälda lag tyder ju på att det är väldigt många som längtar efter att få spela match. Efter mycket övervägande har vi kommit fram till att vi inte kan genomföra turneringen på ett säkert sätt utifrån gällande rekommendationer och restriktioner. Ett tungt, men i slutändan ändå lätt beslut att fatta. Hälsan måste alltid gå först.

Alla anmälningsavgifter och eventuella avgifter för cupkort kommer att betalas tillbaks. Anmälda lag går in i meddelandefunktionen på er anmälningssida och anger ert anmälnings-id samt konto som återbetalningen ska ske till (bankkonto, plusgiro eller bankgiro).

Vi ber er ha överseende med att det kan ta lite tid att genomföra alla återbetalningar.

Vi hoppas att vi ses på Blackeberg Basket Cup 2021!


Uppdatering 2020-07-14 kl. 11.35: 

Eskilstuna Basket Cup är inställd:

Eskilstuna Basket Cup som ursprungligen skulle ha spelats 8-10 maj blev flyttad till 28-30 augusti. Nu har dock arrangörerna meddelat att turneringen ställs in helt p.g.a. rådande omständigheter och rekommendationer runt covid-19. 

Till alla spelare som har anmält sig till turneringen kommer vi att skicka ut mer information kring detta lite längre fram.

Uppdatering 2020-05-13 kl. 12.20:

Summer Camp i Finspång är inställt:

Tidigare i veckan har vi varit i kontakt med Finspångs kommun och de meddelar tyvärr att med de restriktioner som gäller p.g.a. covid-19 så kan de inte ta emot oss för årets sommarläger. Summer Camp i Finspång är därmed inställt. 

Detta är ett väldigt tråkigt besked för oss, sommarlägret är ju en av de största höjdpunkterna under året för våra spelare. Som lite plåster på såren kommer vi i stället att ordna ett läger på hemmaplan (utan övernattning) i början av augusti. Mer information om detta kommer lite längre fram. 

Uppdatering 2020-04-15 kl. 11.55:

Göteborgs Basketfestival är inställd:

Idag kom besked från arrangörerna av Göteborgs Basketfestival att turneringen blir inställd. Ni som har betalt in deltagaravgiften kommer givetvis att få tillbaka pengarna, men vi ber er att ha förståelse för att det kan ta lite tid.

Uppdatering 2020-04-02 kl. 14.03:

Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer för idrottsföreningar:

För att undvika spridning av covid-19 bör idrottsföreningar

1. se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks,

2. när det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus,

3. skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper,

4. begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel, och

5. se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks.

Dessutom framhåller vi de allmänna råd som var och en i Sverige har ansvar att följa för att begränsa smittspridning samt de tidigare föreskrifterna kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.


Uppdatering 2020-03-27 kl. 11.25:

Eskilstuna Basket Cup spelas inte 8-10 maj
Arrangörerna av Eskilstuna Basket Cup har meddelat att turneringen inte kommer att spelas 8-10 maj. Turneringen är i stället flyttad till 28-30 augusti. Alla ni som har anmält er till Eskilstuna Basket Cup kommer att få mer information via mail.  

Uppdatering 2020-03-25 kl. 14.20:

Senaste informationen från Göteborgs Basketfestival: 

"Vi hoppas att ni alla mår bra efter rådande omständigheter.

Vi jobbar fortfarande för att det skall bli en Basketfestival i maj 2020 och vi tittar på olika möjligheter för att kunna genomföra den. Samtidigt förstår vi allas oro och era frågor ”om i fall att….” Vikten av information kan inte nog framhållas i dessa tider.

DATUM FÖR BESLUT: Vi kommer ta ett definitivt beslut om att genomföra Basketfestivalen (eller ej) den 14 april. Vi kommer maila ut informationen till er den 15:e. OM det mot all förmodan är så att vi ser den 14/4 att det går att genomföra MEN att vi får ett bakslag i slutet på april – ja, då kommer vi behöva ställa in och med kort varsel.

BETALNINGAR: Om ni tar eget beslut att dra er ur innan vi tar ett beslut, kommer vi betala tillbaka pengarna för ev cupkort men inga anmälningsavgifter.
Om vi ställer in (eller flyttar Festivalen till annat datum och ni inte kan/vill medverka) då kommer vi att betala tillbaka även anmälningsavgifterna. Mer information om detta kommer den 15/4.

INFORMATION UT TILL ERA LAG: Vi ber er att informera era lag/spelare/föräldrar. Vi har ingen möjlighet att informera alla individuellt. Vi tar gärna emot era frågor via er anmälan men inga frågor via info-mailen."

Uppdatering 2020-03-25 kl. 12.32:

Folkhälsomyndighetens råd, "Träna, men gör det säkert" kan du läsa här.

Folkhälsomyndigheten skriver också så här gällande cuper m.m:

Cuper, tävlingar och matcher

  • Överväg att ställa in om det innebär deltagande från andra länder eller andra delar av Sverige. Lokala arrangemang kan genomföras som vanligt.
  • Arrangören av verksamheten ska ta hänsyn till råden ovan samt göra en riskbedömning.

Läget är alltså fortfarande väldigt osäkert gällande Eskilstuna Basket Cup och Göteborgs Basketfestival. Vi återkommer så snart vi har mer information. 

Uppdatering 2020-03-13 kl. 10.26:

Blackeberg Baskets styrelse har beslutat att fortsätta följa Skolverkets agerande och rekommendationer. Så länge skolorna bedriver sin verksamhet är det tillsvidare valfritt att fortsätta med träningar för de grupper och spelare som vill.

Om Skolverket beslutar sig för att stänga skolorna följer vi deras beslut och stänger träningarna samma dag. För mer info och uppdateringar: https://www.skolverket.se/

Det viktigaste just nu är att alla våra medlemmar agerar lugnt och ansvarsfullt, med sunt förnuft och med respekt för människor i sin omgivning.

Om man som spelare, ledare eller förälder känner av symptom, minsta olustkänsla eller oro för att smittas ska man inte gå på träningarna eller skicka sitt barn till dessa, det är helt och hållet upp till varje enskild individ och familj.

Vill man som ledare inte hålla i sina träningar är det viktigt att kansliet får reda på detta för att kunna hitta en ersättare och en bra lösning. Ytterst viktigt med en god kommunikation och ett snabbt och effektivt informationsflöde inom laget just nu.

Självklart kan man som coach försöka hitta på andra aktiviteter/träningsformer med laget utomhus, där smittorisken är lägre, för att inte tappa för mycket av träningen då vi hoppas på en positiv utveckling och att vi snart är tillbaka på matcharenan.

Ronnie Christensen
Ordförande

 

Uppdatering 2020-03-12 kl. 20.16:

Svenska Basketbollförbundets styrelse har tagit beslutet att från och med den 13 mars avsluta all tävlingsverksamhet ​för säsongen 2019-2020, inklusive spel i SBL dam och herr.Det gäller fram till 30 april eller tills annat ett annat beslut fattas.

Beslutet gäller all tävlings- och utbildningsverksamhet som administreras av SBBF och inbegriper alltså SBL herr, SBL dam, SBL rullstol, Superettan herr, Basketettan dam och herr, RM/USM (resterande omgångar samt Final Four ställs in), Basketligan Special, 3x3-turneringar, regionverksamhet och utbildningsverksamhet.  

Hela pressmeddelandet från SBBF kan du läsa här.

Även Stockholms BDF har beslutat att avsluta tävlingssäsongen helt. All tävlingsverksamhet i distriktet ställs in med omedelbar verkan. Läs hela pressmeddelandet från St.BDF här.

Vi vet ännu inte  hur detta kommer att påverka de turneringar Blackeberg Basket planerat att deltaga i, så som Scania Cup, Eskilstuna Basket Cup och Göteborgs Basketfestival.

Hur påverkar coronaviruset klubbens verksamhet?

Vi förstår att det finns en oro och många frågor kring hur man ska förhålla sig kring Corona-viruset och hur det påverkar klubbens verksamhet och våra träningar och matcher.

 

Då vi själva inte vet mer än det som står i media vill be alla som är aktiva i Blackeberg Basket att själva hålla sig väl uppdaterade om myndigheternas beslut och rekommendationer. Vi kommer att informera våra medlemmar löpande så gott vi kan och hinner men då många av oss är aktiva coacher och har andra uppdrag kan det vara svårt att nå ut till alla med ev. snabba förändringar och åtgärdsplaner.

 

Tillsvidare kommer vi att fortsätta bedriva verksamheten som vanligt. Då spelarna ändå umgås i skolorna anser vi att en nedsläckning av vår verksamhet inte skulle göra skillnad. Skulle det vara så att skolorna beslutar sig för att stänga igen för att begränsa de sociala kontakterna kommer vi med stor säkerhet göra likadant.

 

Nedan några enkla tips som kan hjälpa:

- Drick inte ur varandras vattenflaskor!

- Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och varmt vatten. Sprita händerna och håll god handhygien.

- Om du är sjuk, stanna hemma tills du är helt frisk.

- Om du anar symptom, stanna hemma och sök vård via telefon och invänta instruktioner.

- Undvik kontakt med sjuka människor och de som befunnit sig i högriskländer nyligen.

 

Styrelsen och klubben följer Folkhälsomyndigheternas beslut samt Svenska Basketbollsförbundets riktlinjer, se bifogade länkar:

 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/forslag-inga-allmanna-sammankomster-med-fler-an-500-personer/

 

https://www.basket.se/Hem/forbundsinfo/SBBFomCoronaviruset/

 

Känner du dig orolig eller tveksam så kontakta din tränare och stanna hemma. Vid eventuella frågor kan ni kontakta kansliet på 08-38 60 61.

 

 

Ronnie Christensen

Ordförande