March Madness från Stockholm

March Madness från Stockholm

Mars är månaden då universitetsbasketen blommar ut för fullt i USA. Då drar NCAA slutspelet igång. Studenterna får vårkänslor och blir galnare än vanligt. Det blir fyllda läktare på stora arenor, blåsorkestrar och cheer-leaders som tar plats i de stora TV-kanalerna.

Det är 349 universitet som spelar dambasket i NCAA division 1. Det är 64 av dem som kvalificerar sig till det nationella slutspelet. I år finns 17 svenska tjejer som spelar NCAA div 1. Tre har gått vidare till slutspel. Alla från Stockholm. Fanny Wadling (Maine/Luleå BG/Skuru), Sandra Darling (Marquette/Solna Gymn./AIK) och Linnea Rosendal (Mercer/Solna Gymn./Blackeberg).

Linneas universitet vann både seriespelet och slutspelet i sin Conference. Det är historiskt - första gången som skolan lyckas ta sig till NCAA slutspel. Laget har gått som en raket denna säsong. Nu med 26 segrar i rad. De har lyft i rankingen och rankas nu som nummer 23 i hela landet. Spänningen är stor inför annonseringen av spelprogrammet. Med en så bra ranking hoppas man på att slippa möta topplagen redan i första omgången. Där finns tex Conneticut (#1) som har spelat slutspel 29 gånger, har en olympisk silvermedaljör bland spelarna och en coach med 3 guldmedaljer från OS. Deras arena har plats för 15000 åskådare. Resurserna är enorma.

Lyckas Mercer överleva första omgången är det en heroisk insats. På lilla Mercer University har arenan bara plats för 3500 åskådare, en jumbotron som matchar Globen och träningsanläggningar som gör alla Sveriges idrottsklubbar avundsjuka. Men i sammanhanget är de små.

Måndagen 12 Mars kl 19:30 E.T. presenteras programmet för tjejernas slutspel. Håll alla tummar, korsa alla fingrar för våra tjejer. Lottning på måndag. Matcher till helgen.