Förlust i SBSC-finalen

Förlust i SBSC-finalen

DU17 rådde inte på Järva i finalen i Spalding Basketshop Cup, matchen slutade 56-63 (12-13)(7-13)(20-22)(17-15).

Järva har vi mött många gånger genom åren, så det var två lag som kände varandra väl som möttes i finalen. På förhand var vi inställda på att en nyckel till denna match var att få stopp på Järvas trepoängsskytte. Nu blev det inte riktigt så. 

Vi inledde något trevande och våra motståndare såg lite hungrigare ut på returer och lösa bollar. Efter första perioden var vi i underläge med en poäng, 12-13. Andra perioden blev jämn den också, men Järva lyckades dryga ut sin ledning till 19-26. Vår skottprocent var inte särskilt bra i första halvlek. 

I början av andra halvlek rycker Järva ifrån ytterligare. De är duktiga på att vända spelet snabbt efter att ha vunnit bollen i försvar och får en del enkla poäng på det. Samtidigt har vi en riktig "måltorka" framåt. Efter fem minuter i tredje perioden står det 23-38 och om mest är vårt underläge 19 poäng, 23-42. Här visar tjejerna upp en fantastisk moral och jobbar sig tillbaks in i matchen, bit för bit. Vi får lite mer flyt i anfallsspelet och har krympt underläget till nio poäng inför sista perioden. 

Vi krymper Järvas försprång ytterligare till 48-51 och det är verkligen nerv i matchen igen. Dock så svarar Järva snabbt med fyra raka poäng och tyvärr lyckas vi inte göra det riktigt jämnt en gång till. 

Järva vinner returtagningen med 54-48 och har lite fler "second chance points" än vad vi har. Vi forcerar Järva till fler turn-overs än vad vi har (23 för Järva, 20 för oss), men de är denna dag lite bättre på att få enkla poäng efter motståndarnas turn-overs. Till sist var det det där med trepoängsskyttet... Järva skjuter bara 5 treor men sätter inte någon. Vi har inte heller någon vidare bra dag från trepoängslinjen, 1 av 18. 

Det är alltid tungt att förlora en final, men efteråt var ändå känslan att "vi har ju faktiskt vunnit ett silver". Den moral laget visade upp när vi låg under med 19 poäng kan man som coach inte vara annat än väldigt stolt över. 

Poängplockare Blackeberg: Frida Berndtsson 17, Alice Kindstrand 13, Julia Lind 9, Emma Söderqvist 7, Alva Lorentzi 6, Paulisa Barbosa 4. 

Poängplockare Järva: Deborah Alem 21, Sesina Kahsay 14, Mari Chowdhury 12, Kenya Clark 6, Vanessa Jurewicz 4, Iman Awelker 2, Mary Kassa 2, Mona Tecle 2. 

Pristagare Blackeberg: 

MVP: Alice Kindstrand
Jag ställer upp-priset: Paulisa Barbosa.
Domarnas pris: Julia Lind.

/Tobias Jäppinen

(Foton från Stockholm Baskets Facebooksida, https://www.facebook.com/stockholmbasket/)