Femma i Scania Cup

Femma i Scania Cup

DU17 slutade på femte plats i årets Scania Cup.

Laget inledde med att möta SBBK på fredagsmorgonen. Planen inför matchen var solklar, att ta bort Södertäljes stora spelare Frida Olsson. Södertälje ryckte rätt snabbt åt sig en ledning, men Blackeberg kämpade sig in i matchen och låg endast under med en poäng, 17-16, efter den första perioden. Blackeberg fortsatte att spela bra och var i ledning under stora delar av period 2 och 3. Södertälje såg något överraskade ut att Blackeberg bjöd upp till sådan kamp. Avgörande momentet blir i slutet av den fjärde perioden när SBBK via ett par treor rycker åt sig en sexpoängsledning som Blackeberg inte orkar jobba ikapp. Slutresultat 52-44 till SBBK. 

Fredagens andra match var mot finska Turun Riento. Kanske var vi lite slutkörda efter urladdningen mot Södertälje och matchen blev onödigt jämn, men det blev vinst med minsta möjliga marginal, 43-42. 

Lördagens första match var mot Hörsholm från Danmark och här var en vinst ett måste om vi skulle få spela om medaljerna (ettan och tvåan gick till semifinal, övriga fick spela placeringsmatcher). Hörsholm startade matchen mycket bra, vi hade svårt mot deras press och samtidigt sköt de väldigt bra från trepoängslinjen. Första perioden förlorade vi med 6-31. Resten av matchen spelade vi jämnare, men den här dagen var Hörsholm det bättre laget och vann rättvist med 69-46. 

På lördagseftermiddagen stod återigen ett danskt lag för motståndet, Hjemly. Vi hade sett lite av dem i deras första match mot Hörsholm och Hjemly hade inte direkt imponerat där. Hjemly hade slagit finskorna med fem poäng, så vi förväntade oss en jämn match. Efter första perioden ledde vi med 12-6 och det kändes som att vi hade kontroll på matchen. Dock lyckades vi inte dra ifrån så mycket mer, men det blev i alla fall en vinst till slut, 53-46 och vi slutade därmed trea i gruppen. Detta innebar att vi fick spelledigt på söndagen och fick invänta resultaten från andra gruppen för att se vilka motståndarna skulle bli i matchen om femte plats. 

Lag 3-5 i den andra gruppen, Alvik, Sandvika från Norge och KR från Island, slutade alla på en vinst var. Därmed avgjordes placeringarna på inbördes målskillnad mellan dessa tre lag och där hade Alvik bäst målskillnad. Alvik har vi ju mött en massa gånger, och det hade kanske varit roligare att möta norskorna eller isländskorna. Men, ett avslutande "Västerortsderby" kändes inte heller helt fel. 

Vi blev lite tagna på sängen i inledning mot Alvik när de satte upp en press. Detta löste vi dock efterhand ganska bra. Alvik hade gjort sin läxa och visste att vi inte är särskilt förtjusta i att spela mot zon, vilket de spelade genom i princip hela matchen. Det blev jämnt och poängfattigt, men till slut kunde vi gå segrande ur kampen med 35-30. 

Sammanfattningsvis får vi vara mycket nöjda med placeringen i turneringen. Alla lag håller hög klass och det kändes nästan som att alla lag kunde slå varandra, förutom då möjligtvis segrarna Aabyhöj från Danmark som var lite i en klass för sig. Framför allt är det nyttigt att möta nya lag som man inte spelar mot hela tiden i serien hemma i Stockholm. Vi är definitivt en erfarehet rikare och vet vad vi måste lägge mer fokus på på träningarna framöver. 

/Tobias Jäppinen