Historik

KFUM Blackebergs IK grundades 1953, vilket gör Blackeberg till en av Sveriges äldsta basketbollklubbar. Det hela började i Blackebergs läroverk där Lars-Åkes Nilsson,som var gymnastiklärare, startade en ny förening. Lars-Åke var inte bara klubbordförande och tränare för alla (4-6 lag) i början utan han var även, under flera decennier, Svenska Basketbollförbundets ordförande och dess verkliga drivkraft.

Två duktiga juniorspelare då i Blackeberg Basket, Anders Grönlund och Egon Håkansson , var också med och utvecklade Alvik BK.

I slutet av 1950- och början av 60-talet skördade damlaget stora framgångar och tog hem SM-titeln hela sex gånger, damerna har allt sedan dess varit duktiga. Herrarnaplacerade sig som bäst på en tredje plats i SM 1964. Klubben började växa och fler och fler lag startades. I slutet av 70-talet organiserade Blackeberg över hundra ungdomslag!

Mest framgångsrikt av ungdomslagen blev P69 och F69, som vann det mesta de deltog i. Andra duktiga pojklag under de senaste åren har varit P74 och P76. På flicksidan har det funnits ett flertal bra lag men värt att nämna särskilt är F69, F73, F76, F78, F80 och på senare år även F83 och F85.
Herrlaget vann elitseriekvalet 1982/83 mot Central i en överfylld Vällingbyhall, enligt rykten slutade man räkna vid 1 100 personer! Herrarna spelade endast en säsong i den högsta serien innan de åkte ur igen. Både herr- och damlaget tillhörde den absoluta toppen i allsvenskan (division 1) under hela 80-talet.

I början på 80-talet skaffade klubben en lokal i Blackebergs centrum som fungerade som kansli och mötespunkt för alla aktiva ungdomar. Kansliet flyttade till Vällingbyhallen 1987 och har blivit kvar där.
1992 slog sig Blackeberg och Järfälla ihop och bildade ett elitlag för damer och herrar, JB Knights, i den nystartade Basketligan och Elitserien.

Samarbetet skapades för att gynna respektive klubbars ekonomi samt för att skapa en kanal upp till den yttersta eliten för klubbarnas egna talanger.

Nästa steg i utvecklingen var att till säsongen 96/97 bilda det nya elitlaget, för både damer och herrar, i Basketligan och elitserien, 08 STOCKHOLM HUMAN RIGHTS. Detta nya elitlag sträcker sig över hela Stockholm från norr till söder med över 6 000 medlemmar och är en gemensam elitsatsning av de fyra Stockholmsklubbarna KFUM Blackeberg, KFUM Central, KFUM Söder och KFUM Alvik. Konstellationen gav ekonomiska och sportsliga möjligheter att bilda slagkraftiga elitlag både på dam- och herrsidan.

Våren 2004 tog Blackeberg Basket beslutet att avsluta sitt samarbete med 08 Stockholm Human Rigths. Föreningen väljer att i stället lägga all energi på den egna ungdomsverksamheten och att vara en plantskola för unga baskettalanger.